Wil jij je rij skills op een unieke manier verbeteren, dan is ons simulatorpaard daar zeer geschikt voor. Simulator Hero leert je van basisgangen tot aan de hogere dressuuroefeningen. Het simulatorpaard is speciaal ontworpen om ruiters van alle leeftijden en niveaus te helpen hun rijprestaties te verbeteren. Het maakt niet uit of je een complete beginner bent, een nerveuze ruiter of een gevorderde dressuurruiter, de paardensimulator kan en zal je helpen. De paardensimulator bevindt zich in een geheel nieuw, speciaal gebouwde faciliteit in de randstad te Noordwijkerhout. De simulator is het nieuwste model van Racewood. Het is een levensgroot paard waar ieder zadel op past. Hij heeft zes gangen en is gevoelig voor been-, hand- en zitdruk. De dressuursimulator is in staat om complexe dressuurbewegingen na te bootsen, zoals piaffe en vliegende galop wissels. Dit paard is niet bang of schuw, hij is 100% veilig, maar toch altijd vooruitstrevend en gehoorzaam. Met Hero rijdt u altijd goed!
Een dressuurles vindt altijd plaats onder deskundige begeleiding van een instructeur. Het is tijdens de les ook mogelijk om met een eigen zadel te rijden. Heeft u geen eigen zadel, dan kunt u gebruik maken van ons 17.5 inch dressuur zadel wat speciaal op Hero is aangemeten.
Tijdens een les is het dragen van een cap voor reguliere ruiters niet verplicht. Wel raden we u aan om uw rijkleding aan te doen en ook rijschoeisel te gebruiken.
Hoe werkt het?
De simulator bestaat uit een aantal sensoren die je inzicht geven in je rijvaardigheden. De zadelsensoren meten de gewichtsverdeling van de ruiter in het zadel. Op het grote tv-scherm is een bewegende rode punt zichtbaar die precies aangeeft waar de druk in het zadel ligt. Door hiermee te werken, kan de optimale houding gecreëerd worden. Zo kan het zijn dat de ruiter te veel achterin het zadel zit of juist naar links of rechts hangt of inknikt. Ook kan er gebruik worden gemaakt van spiegels om de houding te controleren tijdens het rijden.
De bitsensoren meten de teugeldruk tijdens het rijden. Het groene gebied geeft aan wanneer de teugeldruk correct is. Net als op een echt paard kan een overgang naar een rustigere gang gereden worden door lichte druk op de teugels te zetten. Hard contact zal ervoor zorgen dat de simulator meteen halt houdt.
De hoofd- en neksensoren meten de stelling die de ruiter tijdens de uit te voeren oefening vraagt. Ook hierbij moet de druk binnen het groene gebied blijven.
Op de buik van het paard bevinden zich 3 beensensoren om de beenhulpen van de ruiter te meten. De ruiter moet de correcte beenhulpen geven om een correcte overgang of oefening uit te kunnen voeren. De beensensoren werken voor alle lengtes qua benen. Het is in het begin wel even wennen maar zorgt ervoor dat je je bewust wordt van de hulpen die je geeft.
Wanneer u een les aanvraagt om uw rijvaardigheden te verbeteren, zijn er verschillende mogelijkheden om de les invulling te geven.
Analyseprogramma
In het startprogramma kan er kennis gemaakt worden met Hero. In dit programma worden de basisbeginselen van het paardrijden uitgelegd en er is in dit programma te zien welke sensoren er gebruikt worden tijdens de dressuurles op de paardensimulator. Er kan met dit programma in stilstand worden gekeken naar de houding van de ruiter en wat het effect daarbij is op het paard. Dit kan vervolgens in de verschillende basisgangen worden getoetst.
Testrijden
Om een rij technisch probleem aan te pakken, kan er een zo geheten testrit worden gereden. Tijdens de meting draait de robot automatisch een testprogramma af van alle gangen die er zijn. Gedurende de hele les wordt er gemeten hoe de balans van de ruiter is d.m.v. de positie en zitdruk in het zadel, hoeveel beendruk de ruiter heeft op de simulator en wat de teugeldruk is bij het rijden van de verschillende gangen. Natuurlijke scheefheden van een echt paard zijn niet aan de orde, waardoor er een puur beeld van de ruiter zelf wordt geschetst. Aan het eind van het testprogramma is het mogelijk om een uitdraai te krijgen van het testrijden. De resultaten kunnen vervolgens worden geanalyseerd tijdens de les of vergeleken worden met eerder gereden tests.
Les in de virtuele rijbaan
De software van onze paardensimulator biedt de mogelijkheid om te trainen in een dressuurring. Er kan worden gekozen voor een grote 20 bij 60m of kleine 20 bij 40m rijbaan, afhankelijk van welk niveau er beoefend wordt. Beginners kunnen in de rijbaan oefenen met sturen van figuren. Doordat de rijbaan begrensd wordt door dressuurhekjes, stopt het paard met lopen als er tegenaan gereden wordt. Door de A-C lijn loopt een rechte lijn zodat de ruiter goed kan zien of hij/zij een rechte lijn rijdt.
Voor de gevorderde ruiter biedt de rijbaan de mogelijkheid om een begin te maken met hogere dressuur oefeningen en het combineren van deze oefeningen in de vorm van een proef. Wanneer de juiste sensoren worden gebruikt, kan de simulator onder andere appuyeren, vliegende galopswissels, in passage, piaffe en zelfs een pirouette.
De lessen op de simulator zijn altijd onder begeleiding van een instructeur. Dit kan zowel met Orun gecertificeerde instructeur als met een vrijwilliger zijn. Onze tarieven vindt u hier. Wanneer u een gevorderde (wedstrijd) ruiter bent, raden wij u aan om te kiezen voor een opgeleide instructeur. Bent u een (beginnende of revaliderende) recreatie of manegeruiter, dan is een les van een vrijwilliger ook zeker de moeite waard! Een privéles duurt 45 minuten, mocht u met een groep willen komen, dan vindt u hier meer informatie daarover.