Skip to content
dressuur simulator (geen achtergrond
Menu

Aangepast rijden

Ons hoofddoel als stichting is het aanbieden van paardrijlessen voor iedereen. Met behulp van onze simulator wordt de drempel om te beginnen als ruiter met een beperking kleiner gemaakt. 

Interactive software

Voor deze speciale doelgroep heeft onze simulator interactieve software waarmee de klanten zich wanen in een prachtige virtuele buiten omgeving. Zo kan de persoon naar de kinderboerderij waar pony’s en schapen lopen of naar de dierentuin. Tijdens de tocht door het virtuele landschap, kan de klant allerlei spellen doen, zoals eieren pakken, onder bogen doorrijden en het paard water laten drinken. Het uitvoeren van deze opdrachten wordt begeleid door een individuele begeleider die de klant structuur biedt. Daarnaast verbetert hij/zij de balans en spieren.

Vergoeding – PGB

De wekelijkse individuele begeleiding kan worden betaald/vergoed vanuit een PGB (persoonsgebonden budget) voor cliënten die een PGB hebben via de Jeugdwet. De sessie vindt plaats op een vast tijdstip iedere week en duurt in totaal 45 min. inclusief op- en afstappen en alles wat nodig is om de cliënt te begeleiden.

U kunt een PGB aanvraag doen bij het Jeugd- en Gezinsteam van uw gemeente. Op de site van het CJG van uw gemeente kunt u online een aanmeldingsformulier invullen . Dit is de eerste stap in het aanvragen van een PGB.

ANBI stichting No Limits is in gesprek met de SVB om te trachten de kosten van de begeleider, declarabel te krijgen binnen het PGB via de WZL.

Begeleiding (PGB)

Een gekwalificeerde begeleider zorgt voor een veilige omgeving. We nemen voorafgaand aan de proef sessie een vragenlijst af tijdens een intake gesprek met ouders/begeleiders en de deelnemer. Er worden onder andere vragen gesteld over de aard en de ernst van de beperking van de klant en waarop gelet moet worden door de begeleiding. Informatie uit het intakegesprek wordt zorgvuldig doorgenomen met de begeleider die de klant begeleidt. Na de proefsessie beslist de klant pas of hij/zij overgaat op een wekelijkse sessie.

Hulpmiddelen

Voor sessies op Hero door mensen met een beperking hebben we diverse hulpmiddelen beschikbaar om het voor deze mensen makkelijker te maken. Deze hulpmiddelen zijn beschikbaar gesteld door Fonds 1818. De klant moet (eventueel met hulp) zelfstandig kunnen opstappen door middel van een opstap. Er is geen tillift beschikbaar in de ruimte. Er is wel een heel stevig opstapplatform.

Veiligheid

Er zijn dikke schuimkussens beschikbaar die om de simulator heen gelegd kunnen worden. De klant kan zich bovendien vasthouden aan een zadelriempje. Mocht de klant het wensen, dan kan een extra begeleider (zelf meenemen) hem/haar helpen met opstappen en vasthouden tijdens de sessie.

Onze begeleiders kunnen de simulator zelf bedienen (stap, draf, galop, halt) en indien nodig de noodknop indrukken waardoor de robot direct stil staat. Het is een buitengewone ervaring voor iedere persoon met een beperking. Bovendien beschikken onze begeleiders over een BHV/EHBO diploma, mede mogelijk gemaakt door fonds 1818.

Geïnteresseerd in aangepast rijden op Hero? Neem contact op met lessen@nolimitsnoordwijk.nl voor meer informatie en mogelijkheden voor een proef sessie.

Hoe werkt een aangepaste sessie op de dressuursimulator?

Met onderstaand filmpje krijgt u een beeld over hoe een aangepaste sessie in zijn werk gaat. De sessie is helemaal aan te passen aan de ruiter die zich een beetje in een fantasiewereld begeeft. Hiermee kan de ruiter zijn of haar gedachten even helemaal verzetten.

Joan op Hero

Het filmpje laat een van onze ruiters zien, die in 35 minuten haar angst overwon en met losse armen in galop door het virtuele landschap reed! Onze ervaring leert dat de ruiters een unieke ervaring hebben op de simulator en het liefste iedere week willen rijden. 

Meer informatie over aangepast rijden?

Neem dan contact met ons op! We informeren je graag!